Topení s elegancí a trvanlivostí: Proč si zamilovat litinová kamna

Kdybychom měli zmínit veškeré přednosti litinových kamen a vyjmenovat všechny důvody, proč si je vybrat, zabralo by nám to možná až nepříjemně mnoho času, proto se zkusíme zaměřit jen na ty nejjasnější důvody.

Prvním důvodem, proč si vybrat litinová kamna bude elegance, nejde jen o pěkný design, tvar, nebo bravu. Elegantní kamna jsou nadčasová, to znamená, že se i po desítkách let hodí do novodobého interiéru. A přesně s tímto úkolem si většina výrobců litinových kamen dokázala poradit.

Dokážou tak nabídnout různé modelové řady, ve kterých si téměř každý zákazník dokáže najít to své.

Topení s elegancí a trvanlivostí: Proč si zamilovat litinová kamna

Litinová kamna a konkrétněji litinová krbová kamna, vybavena velkými skly dokážou skloubit eleganci tančících plamenů s ladnými, přesto jednoduchými tvary v modernějším stylu, nebo naopak s rustikálními křivkami a zdobnými reliéfy pro navození historického vzhledu.

Kamna se vyrábějí na podstavcích, nebo na nohách, dají se otáčet kolem své osy a některá mají i dokonce i vícero dvířek – například pro boční přikládání.

Topení s elegancí a trvanlivostí: Proč si zamilovat litinová kamna

Výrobci litinových kamen zkrátka dokážou nabídnout kvalitní a pěkná kamna, která jak už bylo zmíněno mohou být vyhotovena v různých barevných provedeních, kdy se používá buď lak, nebo smalt pro hladký a barevně stálý povrch.

Když jsme již zmínili kvalitu, dostáváme se tím k druhému důvodu, opět konkrétněji – zaměříme se na trvanlivost. Tato vlastnost je samozřejmě dána použitými materiály, jmenovitě litinou, u které se nadneseně říká, že je věčná, a to můžeme beze všeho brát jako další důvod proč si je pořídit. Pokud se rozhodneme investovat do nákupu spotřebiče, chceme, aby nám sloužil co nejdéle.
Jako důkaz můžeme brát fakt, že někteří výrobci litinových kamen dávají záruku na své výrobky ve stejné délce jako je životnost krbových kamen z ocelového plechu a tomu se říká sebejistota.

Topení s elegancí a trvanlivostí: Proč si zamilovat litinová kamna

Kromě dlouhé životnosti nám litina přináší ještě jeden benefit trvanlivosti, a to je doba, co nahřátá litina dokáže uchovávat tepelnou energii. Litinová kamna tak nejen dlouho slouží, ale během té služby také pěkně dlouho vydrží sálat a vyhřívat tak naše domácnosti pozvolna rovnoměrně.

Už jen pro tyto dvě charakterové vlastnosti litinových krbových kamen – elegance a trvanlivost byste nebyli jediní, kteří by propadli kouzlu lásky a skutečně si zamilovali topení k překrásných kamnech z jednoho z nejhouževnatějšího materiálu, který přichází v tolika tvarech a barvách.

Zdroj obrázků: Anatoliy Eremin / Shutterstock.com, Pixabay.com

Související příspěvky